Den 5. Thule-ekspedition, 1921-24, var Knud Rasmussens betydeligste og mest berømte ekspedition. Her realiserede han sin storslåede plan om at udforske og dokumentere inuitstammer på strækningen fra Grønlands barske indlandsis over det nordlige Canada helt til Stillehavet og Sibiriens vilde tundra. Deltagerne var bl.a. Peter Freuchen, etnografen Kaj Birket-Smith, arkæologen Therkel Mathiassen og en gruppe inuitter, hvis praktiske viden og arbejde var en vigtig forudsætning for rejsens gennemførelse.
Den tre år lange rejse foregik med hundeslæde og strakte sig over 18.000 km. Undervejs indsamlede Knud Rasmussen myter og sagn samt omkring 20.000 genstande, som kom til at danne grundstammen i Nationalmuseets samling. Han blev for sin indsats udnævnt til æresdoktor ved Københavns Universitet.
I 1925 udkom Knud Rasmussens eventyrlige skildring oplevelserne på den store slæderejse. Den nye luksusudgave indeholder illustrationer, kort, optegnelser m.v., som ikke hidtil har været kendt, og i en kvalitet, der aldrig er set før. Med forord af professor i antropologi Kirsten Hastrup, forfatter til bl.a. Vinterens Hjerte. Knud Rasmussen og hans tid.