Med fokus på den klinisk arbejdende psykolog udfoldes de regler, som psykologen – og andre behandlere – kan få hjælp af, og de dilemmaer som bør overvejes.
Baggrund for bogen
Bogen er skrevet som et grundlag for undervisningen af psykologistuderende på kandidatdelen i faget lovgivning og etik. Den bygger på erfaringer fra undervisningen og på samtaler både med psykologer og andre klientbehandlere.
Bogens indhold
Bogens forfatter peger på retlige dilemmaer: Hvorfor er psykologen/behandlerens tavshedspligt så betydningsfuld, og hvad er det, der gør, at tavshedspligten alligevel viger i nogle tilfælde? Journalen er psykologens/behandlerens arbejdsredskab, men hvorfor må klienten og andre alligevel kigge med i den? Psykologen har pligt til at beskytte barnet, når forældrene strides – hvilken støtte kan psykologen hente i reglerne?
Bogen beskriver også de regler og retsprincipper, der regulerer den offentlige sektor, som psykologen og behandleren spiller sammen med – og undertiden imod.
Hvem kan have glæde af at læse bogen?
Mange af de regler, der regulerer behandlerens forhold til klienten, gælder for alle behandlere, fx persondataloven, straffeloven og pligten til at indberette, hvis børn lider nød. Alle klientbehandlere har derfor på en række væsentlige punkter identiske pligter. Klientbehandlingen foregår ofte i en relation til den offentlige sektor. Bogen indeholder derfor en fokuseret introduktion til de regler, som gælder for offentlige myndigheder, bl.a. hvordan man klager, og hvad der kan komme ud af at klage.
Om forfatteren
Erik Lohmann-Davidsen har i en årrække arbejdet med at formidle retsregler til andre end jurister, som ekstern lektor ved RUC, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv og på KU, Institut for Psykologi. Forfatteren har ud over sin juridiske uddannelse en baggrund fra forskellige chefstillinger i den kommunale sektor, herunder en årrække som amtsdirektør.