Om forfatteren
I 3. bind af Beretning fra det 20. århundrede er hovedvægten lagt på den yngste søn Kristians skolegang, fra 3. klasse til 4. mellem, med hvis øjne begivenheder og personer opleves og skildres. Men også hans søskendes gøren og laden inddrages i fortællingen. Familien er efter det mislykkede eventyr på landet flyttet til en mindre købstad, hvor Svend endnu en gang får brug for sine håndværksmæssige færdigheder i forbindelse med istandsættelsen af det gamle byhus han erhverver sig for en billig penge. Familien foretager en kort afstikker til København (hvor Kristian rykker op i mellemskolen, får sin første byplads og sin første sædafgang), men må på grund af en ekspropriation vende tilbage til deres endnu ikke solgte hus i Sundby. Kristian oplever glæden ved sprog og problemer med pigerne, får en god kammerat i Arne, med hvem han tager på spejderlejr og danner band. Men så rammer en katastrofe familien.
Uddrag af bogen
Han bliver inviteret hjem til Gurli en lørdag eftermiddag, efter de har været i skolegården og leget med de andre børn. Hendes forældre er ikke hjemme, og hun spørger om hun skal lære ham at kysse. Hun går åbenbart ud fra der ikke er noget han hellere vil, for inden han når at svare, begynder undervisningen. Hun beder ham sætte sig i en lænestol i forældrenes stue. Så sætter hun sig på skødet af ham, slynger armene om hans hals og beder ham åbne munden. Ret overflødigt selvfølgelig, men nu er hun læreren og bestemmer hvad der skal foregå. Og han er eleven, der ingenting ved og må have det ind med skeer. Han frygter det værste, for han har jo prøvet det før. Han har ikke mod til at sige han ikke har lyst. Eller at han ikke synes det smager godt. Så han lader hende gøre med sig hvad hun vil. Desværre er hun kun interesseret i at kysse. Han ville måske være blevet mere interesseret hvis hun havde taget på hans tissemand. Men han kunne ikke drømme om at bede hende om at gøre det. Han ville også blive alt for flov hvis hun fandt ud af hvor lille den er. Det synes han i hvert fald selv, når han sammenligner med kammeraternes. Uden selvfølgelig at skænke det en tanke at han altid ser sin egen oppefra, i fugleperspektiv, men kammeraternes fra siden. Eller at de alle er mindst et år ældre end ham.
Om forfatteren
Bjarne Gertz, cand.mag. i engelsk og latin, tidligere amanuensis, kandidatstipendiat, gymnasielærer, bibliotekar, jazzmusiker, m.m., oversætter af Shakespeare og andre elizabethanske sonetdigtere, forfatter til romaner, skuespil, noveller, samt en romanserie om arbejdersønnen Kristian, der bliver akademiker, en personligt fortalt historie om Danmark og danskerne fra besættelsestiden til halvfemserne.