Mange drømme er gennem tiden gået i opfyldelse i USA: egen bolig, økonomisk succes og berømmelse. Men samtidig er den amerikanske drøm blevet indfriet på bekostning af andre mennesker og deres drømme. Bogen her ser på drømmen som begreb – dens indhold, betydning og konsekvenserne af den – helt tilbage fra de første indvandrere og op til i dag.
Amerikansk populærmusik, film og litteratur har gennem tiden formidlet troen på Amerika som mulighedernes land, men det har langt fra været lige let for alle at udleve drømmen. Bogen undersøger, hvad den amerikanske drøm egentlig indeholder, og hvor den stammer fra. For selvom udtrykket blev brugt første gang i 1931 under depressionen, kan der trækkes tråde helt tilbage til 1600-tallet og de første indvandrere og deres drøm om det frie land.
Bogen går desuden i dybden med, hvad begrebet den amerikanske drøm har betydet og fortsat betyder for amerikanernes identitet, samt hvordan forskellige befolkningsgrupper til forskellige tider har oplevet drømmen og muligheden for at udleve den.
Bogen er skrevet til historieundervisningen på de gymnasiale uddannelsen. Eleverne får med denne temabog en dybere forståelse af nationen USA og amerikanernes egen identitetsopfattelse.
Rikke Mosegaard Dyring underviser i dansk og historie ved Aarhus Handelsgymnasium.