Kloden bliver varmere, vejret er mere ekstremt, og samfund og levevis trues. Det er en stor historie om både fantastiske og forfærdelige fremskridt, der har skabt de klimagasser, vi har ledt ud i atmosfæren de seneste 200 år. Hvordan kom det så vidt?
Mennesket spiller hovedrollen i fortællingen om klimaforandringerne. Den handler om os alle, om hverdagslivets forandringer og om de gode og behagelige liv, som energien fra fossile brændsler har udvirket. Centralt står byerne med myldrende markeder og købelystne mennesker, der har udviklet og udvekslet ideer, teknologier og trends.
I Den sorte omstilling. Fossile brændsler og livet i byerne fortæller eksperter om den sorte omstillings danske hverdagshistorie fra midten af 1800-tallet til i dag. Kul, olie og gas har fundamentalt forandret vores måde at leve på. Det gælder tøj, huse og mad og i det hele taget, hvordan vi bor, køber varer og transporterer os selv.
Bogens redaktør er historiker Sissel Bjerrum Fossat (f. 1979) fra Forskningscentret CENTRUM under Museum Odense. Hun beskæftiger sig med det 20. århundredes kulturhistorie og er forfatter til blandt andre Den lille pige med iskagen. Marshallplan, produktivitet og amerikanisering (2015) og Monopolbrud (2020).