Filosofi i skolen handler om den efterhånden velkendte tradition for at filosofere i undervisningen; Filosofi med børn. Her er barnets undren i centrum og bogen giver bud på, hvordan traditionen kan praktiseres i en dansk sammenhæng.
Bogen introducerer således til Filosofi med børn som en praksisform, hvor fænomenet undren forbinder børnene med verden, og som dermed bliver afsættet for overhovedet at filosofere. Samtidig lægger bogen vægt på æstetiske og legende dimensioner af børns undren, som gør sig gældende, når de undersøger og udtrykker sig om filosofiske fænomener og spørgsmål.
Filosofi i skolen er opbygget i tre dele:
- Del 1 præsenterer filosofi som disciplin og traditionen Filosofi med børn.
- Del 2 behandler hvorfor vi skal have filosofi i skolen.
- Del 3 udreder hvordan og med hvad, vi kan planlægge og gennemføre filosofi i skolen, fx som filosofisk læsning og billedsamtale. Endelig rummer delen betragtninger om, hvordan Filosofi med børn kan anvendes i daginstitutioner.
Det er en grundtanke i bogen, at Filosofi med børn bør forstås som en pædagogisk tænkning og praksis. Derfor henvender bogen sig også først og fremmest til lærere og pædagoger i skolen, til pædagoger i børnehaver og til lærer- og pædagogstuderende.