Fra Skive til Holeby, fra Rønne til Esbjerg stiller ledere og medarbejdere hinanden spørgsmålet, om man skal indføre gruppeorganiseret arbejde. Managementkulturens modeluner er for en tid stoppet op ved dette fænomen. Det skyldes ikke mindst, at gruppeorganiseret arbejde også kan give mulighed for at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Medarbejdere og fagforeninger ser samtidig muligheden for at få større selvstændighed i arbejdet og et mere varieret arbejde.
Kernen i denne bog er en analyse af konkrete empiriske undersøgelser af det gruppeorganiserede arbejdes psykiske og sociale konsekvenser for medarbejderne. Disse viser, at dette arbejde i praksis er meget forskelligt med store variationer i hvor meget grupperne selv kan bestemme. Gruppeorganiseret arbejde kan bruges til en fortsat styring og kontrol af de ansatte, men det kan også være en måde at organisere arbejdet på, som giver medarbejdere mulighed for øget indflydelse på og selvbestemmelse i eget arbejde. Det er et strategisk valg om der skal vælges den ene eller anden model. Generelt er tendensen, at der samtidig optræder øget arbejdspres, flere sociale konflikter og større arbejdsglæde.
Bogen henvender sig til aktive medarbejdere på arbejdspladser, som overvejer eller har indført gruppeorganiseret arbejde, og til alle med professionel, faglig og personlig interesse for arbejdsmiljø og den fremtidige udvikling af arbejdslivet.