Land og by er både modsætninger og hinandens forudsætninger. Dobbeltheden i begreberne om provins og ’ude på landet’ gennemsyrer dansk kultur og kan opsøges i litteraturens og kunstens historie.
Vores forestillinger om provinsen danner kampzone i et ideologisk opgør om hjemlighed, hjemstavnsfølelse og autenticitet. Begrebet skildrer det moderne over for det hævdvundne. Det spiller en rolle i politik og politiske ideologier, og det findes i kommerciel markedsføring af produkter og af det gode liv.
Hvor ligger provinsen giver overblik over de mange fortællinger om provins versus centrum, land versus by, der bestandig udvikles. Fortællingen om provinsen eller måske rettere provinsens fortælling om sig selv er stærk. Måske er provinsen for det moderne menneske først og fremmest det sted, der ikke er. Et utopia i det modernes strøm.
Bogen udgives i samarbejde med Golden Days og er den officielle bogudgivelse i forbindelse med Golden Days-festivalen 2023, som bl.a. har forholdet mellem land og by som tema.
Johs. Nørregaard Frandsen, født 1950, er professor emeritus fra Syddansk Universitet. Har i danske og udenlandske tidsskrifter publiceret en lang række videnskabelige artikler om bl.a. moderne by-, forstads- og parcelhuskultur, været fast klummeskribent i Kristeligt Dagblad og udgivet en række bøger, bl.a. Den centrale periferi (1994), Kovendinger. Liv i sproget (2016), Ugler i mosen. Naturliv i sproget (2020) og senest H.C. Andersen og rejsen (2022).