Jugoslaviens sammenbrud giver som den første bog på dansk et samlet overblik over begivenhederne i det tidligere Jugoslavien. Forfatteren forsøger at finde svarene på, hvordan sådan en ondskab kunne udfolde sig i Europa, vores civiliserede kontinent, kun 50 år efter 2. Verdenskrig og Holocaust. Hvorfor greb omverdenen ikke ind på et tidligere tidspunkt?
I løbet af bare 10 år gik staten Jugoslavien i opløsning. Krige og voldelige konflikter prægede Balkan gennem 1990’erne, og mere end 100.000 blev dræbt. Herhjemme fulgte vi med via tv-skærmene, hvor vi bl.a. så de store flygtningestrømme – millioner flygtede fra hus og hjemegn. En del af disse flygtninge kom til Danmark og medførte nye politiske debatter, ligesom opgøret med de ansvarlige for krigene og deres forbrydelser har været på Europas dagsorden i 2000’erne.
Der er ingen ensidige eller enkle forklaringer på hverken baggrunde eller forløb for de mange Balkan-krige. Anders Bjørn forklarer og analyserer begivenheder og forsøger at give svar – uden at pege fingre af enkeltpersoner.
Ligeledes sætter han fokus på mediernes og det internationale samfunds – herunder Danmarks – rolle både under og efter konflikterne.
Livet i de syv nye Balkan-stater belyses i bogens afsluttende kapitel.
På www.his2rie.dk findes yderligere materiale til bogen, bl.a. kildetekster og links.
Anders Bjørn er historie- og religionslærer ved Christianshavns Gymnasium. Han har i mange år beskæftiget sig med udviklingen i det tidligere Jugoslavien.