Jul med H.C. Andersen er en julebog uden nisser, men med masser af flotte papirklip, som Andersen lavede på sine rejser og besøg på herregårde. Multikunstneren H.C. Andersen kunne meget mere end at skrive eventyr. Hans liv var på mange måder et kunstværk eller eventyr. Han kunne digte sit eget liv. Derfor følger vi ham på spændende juleoplevelser, hvor han iscenesætter sig selv. Vi introducerer også ordet juleri, der er en samlebetegnelse for alle magiske og eventyrlige aktiviteter, som familier kan lave i juletiden. Vi pointerer endog, at julen er en vigtig mulighed for som barn at blive et helt menneske i en accelerationstid, hvor stadig mere kontrolleres og styres. Julen er et sansemættet frirum – en oase – i en tid med ”to do-lister” og sociale medier, der driver rundt med os. Men H.C. Andersens juleeventyr hører også med. De tolkes ind i den tid vi lever i.
Uddrag af bogen
Er da jul da ikke bare fridage, god mad og hygge i familien? Jo, men der er mere at hente som barn ved derigennem at udvikle sig til at blive et harmonisk menneske i verden.
Julen er en gave til os mennesker i forhold til at træde ud af dagligdagens krav og styring og blive barn igen. Både børn og voksne kan være barnlige, hvis vi tør. Juleri er hygge med juleforberedelser, gode historier, mange former for lege, herunder nisselege, eventyr, klippe- klistre og rollelege, hvor fantasi og indlevelse er i højsædet.
Der er tale om magi og fortryllelse, når både børn og voksne tør træde ud af dagligdagens rutiner, være legende og lidt fjollede.
Om forfatteren
Mogens Godballe har været højskoleforstander i mange år og har de sidste år interesseret sig for H.C. Andersens eventyr i forhold til alle former for læring og dannelse. Han har undervist kinesiske pædagoger og lærere i alle de æstetiske læringsmuligheder, der ligger i H.C. Andersens eventyr og liv.