Skandinaviske skibsfund fra vikingetiden er berømte for deres lette, smidige og samtidig sødygtige konstruktion. Fra Atlanterhavets til Østersøens kyster er der fundet værktøj fra grave og bosættelser, der kan have været brugt til bådebygning. Men hvordan kunne et samfund af sejlende bønder, købmænd og krigere spredt over Europas nordlige egne fremstille både og skibe i denne ensartede kvalitet?
Vikingeskibsmuseet i Roskilde har valgt ikke kun at udstille de fem klinkbyggede skibsfund fra Skuldelev i Roskilde Fjord, men at genskabe dem som sejlende rekonstruktioner. Fra et rekonstruktionsprojekt til det næste øgede bådebyggerne deres indsats for at udforske den originale byggeproces, sit værktøj og sine metoder.
Sammen med sine kollegaer har Thomas Finderup undersøgt utallige værktøjsfund og værktøjsspor på skibsfund. Her videregiver han flere årtiers erfaring og forskning i eksperimentel arkæologi. Bogen afslører med hjælp af talrige illustrationer, hvilket værktøj vikingetidens bådebyggere brugte til deres arbejde.