Med St. Thomas-mysteriet er der skrevet en autentisk og dramatisk familiehistorie, der viser, hvordan livet i den danske middelklasse på De Vestindiske Øer i 1800-tallet kunne få fatale følger for en families børn. Historien viser helt nye vinkler af livet på øerne ved at dykke ned i en almindelig families skæbnesvangre liv.
Conrad Sorterup sejler som 23-årig i 1872 til De Vestindiske Øer for at begynde et nyt liv som digter. På skibet møder han Ida, de bliver gift, og sammen får de fem børn. Intet går som ventet, og fortællingen rummer en dramatisk familiesaga, hvor virkeligheden overgår de flestes fantasi.
Vi følger familien fra rejseeventyrets begyndelse til børnene er blevet unge voksne i København. Livet under palmerne i det varme Vestindien står i voldsom kontrast til resten af børnenes opvækst i det kolde og nok så uvenlige Danmark, hvor de bliver splittet op mellem flere plejefamilier. Hverken deres fars forsvinden eller deres mors indlæggelse på Sankt Hans Hospital er passende samtaleemner nogen steder. Hverken hos malermesteren, der tager det ene barn til sig, hos den kvindelige lærer, der tager sig af tre af de andre, eller hos den kendte teaterdirektør, hvor den yngste datter vokser op og her møder nogle af datidens største kulturpersonligheder som Edvard Brandes, Herman Bang og Holger Drachmann.
2017 er året, hvor vi fejrer 100-året for Danmarks salg af De Vestindiske Øer. Medierne har primært haft fokus på det danske slaveregime, på kendte danskeres liv og på øernes klima og skønhed. Men hvordan levede de danskere, der tog til øerne i håb om at skabe sig et godt liv? Det kan St. Thomas-mysteriet fortælle noget om.
Bogen er rigt illustreret med samtidige fotos fra Vestindien og København.