Tilsyn i forvaltningen
Den ulovbestemte tilsynspligt i over-/underordnelsesforhold samt på tværs i ministerialsystemet
Denne bog er en lettere revideret udgave af forfatterens ph.d.-afhandling om den ulovbestemte tilsynspligt i forvaltningen. Tilsynspligt forstås her som en pligt til at foretage visse handlinger for at sikre, at andres forvaltningsarbejde er, som det skal være. I bogen beskrives dels tilsynspligten i over-/underordnelsesforhold, dels en eventuel tilsynspligt på tværs i ministerialsystemet.
Målet med bogen er at beskrive følgende: hvad og hvem der på et mere generelt plan skal føres tilsyn med og hvorfor; hvad det egentlig vil sige at føre tilsyn; og især hvilke hensyn der er afgørende for, hvor tæt et tilsyn der kan stilles krav om i den konkrete situation.
Nogle af de spørgsmål, der besvares i bogen, er:
- Hvor meget tilsyn skal chefen føre med sine medarbejdere?
- Hvor meget tilsyn skal departementet føre med sine styrelser?
- Hvornår skal den overordnede reagere på mistanke om, at underordnedes forvaltningsarbejde ikke lever op til lovgivningens krav?
- Har man – når man samarbejder på kryds og tværs af organisatoriske strukturer i statsadministrationen – pligt til at sikre, at andres forvaltningsarbejde er, som det skal være? Dette spørgsmål er navnlig relevant efter Tibet-sagen og mink-sagen.
Målgruppe
Om forfatteren