Vi er konfronteret med en underlig opløsning i slow motion, hvor tidligere visheder krakelerer og begynder at falde fra hinanden uden rigtigt at blive erstattet af noget nyt. Den neoliberale ordens ideologiske dominans er brudt, men de lokale ledere har ikke opdaget det og formår kun med stort besvær at tilpasse sig den nye situation.
Donald Trump er en midlertidig løsning, der ganske vist lover at fortsætte dele af det neoliberale program, men samtidig skruer op for en racistisk og utvetydigt fascistisk dimension, der søger at genetablere en fiktiv tidligere storhed, hvor den hvide mand herskede ubestridt.
Trumps racisme, misogyni og islamofobi er ingredienser i en senkapitalistisk fascisme, der tager form af ultranationalisme, systematisk løgn og angreb på mainstreampressen og mobilisering af et indigneret hvidt småborgerskab.
»Det symbolske produktionsapparat, der endnu kun var i sin vorden i
1930’erne, cirkulerer nu en blanding af let underholdning og islamofobi i
et omfang, som Goebbels kun kunne drømme om. Men sådan ser fascismen ud
i dag. Den er “funny”. Som en dårlig imitation af en bilforhandler fra
1970’erne eller en figur fra Starsky and Hutch eller Charlie’s Angels.«
I sine nyeste bog, Trumps kontrarevolution, diskuterer Mikkel Bolt, hvordan vi skal forstå det reaktionære svar på samfundsudviklingen, som valget af Donald Trump og resten af den højrepopulistiske bølge er et udtryk for.
Mikkel Bolt er lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet og forfatter til en række bøger, bl.a. Krise til opstand (2013) og Samtidskunstens metamorfose (2016).