Den moderne danske velfærdsstat forbindes normalt med materiel tryghed, lighed og frihed. I de senere år er disse grundlæggende værdier imidlertid blevet sat på en hård prøve som følge af en række restriktive love og en helt ny praksis på det sociale område. Særligt udsatte grupper i samfundet er i stigende grad blevet marginaliseret, herunder frataget helt basale frihedsrettigheder og i mange tilfælde også den grundlæggende økonomiske tryghed.
Denne antologis forfattere forsøger ud fra vidt forskellige synsvinkler at blotlægge årsager til velfærdens vildveje, og de kommer med en række bud på, hvordan vi måske kan genfinde og bygge videre på velfærdssamfundets værdier.
Flere af bogens forfattere peger på nødvendigheden af at udvide vort begreb om arbejde. At samfundet er mere end arbejdsmarkedet, og at økonomisk vækst ikke er samfundets eneste målsætning. Derfor må der skabes langt større frihed og fleksibilitet mellem de forskellige sektorer i samfundet ved at alle sikres en grundtryghed.